TANEC PRAHA 2023 – STORIES

()
TANEC PRAHA 2023 – STORIES

Galerie

35. ročník mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla

Festival TANEC PRAHA 2023

Festival nabídne pestrý výběr toho nejzajímavějšího z tuzemské a zahraniční taneční scény. Festival TANEC PRAHA se řadí mezi nejvýznamnější kulturní události na území ČR.

Také letošní 35. ročník mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla hodlá zapojit diváky, aby se stali součástí festivalu, jelikož festival TANEC PRAHA se nedá “popsat, ten se musí zažít”. Každý ročník má silnou vizuální identitu a i tentokrát posunuje možnosti kreativity o kousek dál. V letošním vizuálu se spojí profesionální tanečníci s imaginárním světem, ve kterém se každý může stát suí generis tanečníkem. Festival se snaží aktivizovat diváka, aby zažíval představení skrz vlastní zkušenosti a osobnost. Každý jsme jedinečný, proto každý máme odlišný zážitek, a proto dosazování každého do image vizuálu.

Ve Vimperku ve čtvrtek 15. 6. od 19:00 v MěKS budeme mít možnost shlédnout představení STORIES - audiovizuální pohybové představení v choreografii Věry Ondrašíkové s živou hudbou Filipa Míška (Khoiba).

STORIES je o stromech a lidech z jiné perspektivy – strom jako entita, která má svou paměť, která je svědkem doby, nese stopy událostí, může hovořit beze slov, je svědkem doby a jejich osudových zvratů a porážek. Choreografka a tanečnice Věra Ondrašíková v inscenaci obsadila strom do řady tanečních rolí, ve kterých se mění nejen jeho funkce a významy, ale také jeho zázračné proměny v čase.

Věra Ondrašíková

Vystudovala výtvarné gymnázium a poté obor choreografie na pražské AMU. Získala cenu „The Most Outstanding Dancer” na festivalu Masdanza na Kanárských ostrovech a hlavní cenu za skupinové dílo. Vytvořila choreografii k Havlovým Antikódům na Nové scéně Národního divadla. V roce 2017 spolupracovala jako interpretka s japonským choreografem Minem Tanakou na představení A Body. V prosinci 2015 měla premiéru její dosud nejúspěšnější inscenace GUIDE, která se dočkala několika desítek uvedení po celém světě a získala řadu cen: na České taneční platformě 2016 Cenu diváků, Cenu za světelný design a cenu Tanečník roku pro Jara Ondruše, v roce 2017 bylo představení vybráno mezi 20 nejzajímavějších evropských počinů v rámci mezinárodní sítě Aerowaves.

Díky platformě Aerowaves získala tato výrazná inscenace pozvání na mnoho prestižních festivalů, např. festival One Dance Week v Plovdivu, SIDance v Soulu, V4 Dance v New Yorku a New Orleans, Israel Festival v Jeruzalémě, International Dance Festival v Birminghamu a prestižní Unidram v Potsdami. Zaujala diváky všech generací v Evropě, USA, Izraeli i v Jižní Koreji.

Informace o akci a jejím konání